Víg Vitália, talaj ökológus, mikrobiológus, komposzt szakértő, permakultúra tervező és környezetmérnök. Hivatása a talajok életre keltése. Örök diák, kíváncsi kutató és szenvedélyes oktató. Talajegészség, talaj-növény-mikrobiom, komposztálás, komposzt alapú talaj- és növényserkentő szerek előállítása csak néhány téma, amiben segíti a regenerálás útjára lépő gazdákat és kertészeket. A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemen is ezen témakörökben végez kutatásokat.

Eltökélt a tudomány közérthető nyelvre fordításában, ezáltal is közelebb hozva a gazdákat a talajok rejtélyes és lenyűgöző világának megismeréséhez. A talajok szeretete a Marylandi Egyetemen fertőzte meg, ahol a legkíválóbb professzoroktól és kollégáktól sajátította el a talajtan és a fenntartható mezőgazdaság alapjait. Az amerikai Elaine Ingham Soil Food Web iskolája segített helyre tenni az addig hiányzó láncszemeket és megérteni a kémia-fizika-biológia hármas egységének egymástól szét nem választható kapcsolatát.

A permakultúra holisztikus szemlélete ébresztette rá, hogy a környezetvédelmi és mezőgazdasági problémák orvoslására használt profit éhes látszatmegoldások helyett a problémákat a gyökereiknél kell kezelni a természet törvényeivel és mintáival összhangban. Ez a szemlélet a meghatározó Vitália évtizedes oktatói munkájában és az elmúlt évek tanácsadói tevékenységében. És ezért áll a talajmegújító gazdák mellé, akik az egyetlen esélyünket jelentik a talajok világméretű pusztulásának megfordításában.

Kutatás-fejlesztési bizottsági tag,
Kommunikációs bizottsági tag

hu_HUMagyar