Gazdafórum - Regeneratív gazdálkodás a gyakorlatban

Négy legyet egy csapásra: elméleti oktatás, tapasztalatátadás, munkafolyamatok élőben és géppark mustra
Bajmok | Dózsa György Magyar Művelődési Központ
2023. március 22., szerda

Gazdafórum

Regeneratív gazdálkodás a gyakorlatban

A napot a bajmoki Dózsa György Magyar Művelődési Központban kezdjük (Délvidék, Szerbia), 9:30-10:00 között lehet regisztrálni, majd 10 órakor bemutatjuk a TMG egyesületet és a regeneratív gazdálkodás elméleti, eszmei alapjait.

Ezután az egyesület tagjaival kerekasztal beszélgetés keretében hallhatnak majd a regeneratív útra való áttérésről, az út elejéről, a lehetséges buktatókról és azok megoldásáról.

Déltől ebéd következik (12:00-13:00), amely balkán szokás szerint elkészített sült bárányból és malacból áll majd.

Ebéd után kivonulunk a határba és Farkas Flórián birtokán folyik tovább a terepi oktatás. Flórián az egész nap házigazdája és oktatója is egyben.

Ennek keretében egyszerű technikákat sajátíthatnak el a résztvevők:

  • hogyan kell bánni a gazdapálcával, hogy a föld tömörödöttségéről legyen egy képünk,
  • ugyancsak pofonegyszerű módszerrel lehet megnézni hogyan nyeli el a vizet három különféle módon művelt terület. Amelyik már hat éve bolygatásmentes, amelyik egy éve állt át illetve a szomszédé, amelyet most is szántanak.

Következő programként a takarónövények terminálását mutatjuk be:

  • egy Zetor, egy 40 éves Ferguson és egy összemaszekolt MTZ lesznek a főszereplők, illetve a hozzájuk tartozó eszközök, amelyek összára nem közelíti meg egy méregdrága traktorét. Bemutatónk mondanivalója, hogy nem muszáj rettenet költséges géppark ehhez a művelési módhoz.

A takarónövények funkcióját, hatását is kivesézzük és a valóságban is megtekinthetjük.

A délutáni menüben lesz még kukorica vetés két helyszínen egy no-till és egy strip-till területen, amelyeken különféle módon terminált sávokban lesz látható egy egyszerű középkategóriás török vetőgép munka közben. Hitetleneknek a föld kapirgálása kötelező elem: ott van-e öt centin a kukoricaszem vagy sem.

Egy árpaföld szemlézése a következő pont, melyet ősszel vetettek Rad vetőgéppel. Készülünk talajelemzési és levélminta adatokkal is, valamint a használt inputokról is beszámolunk, sőt meg is lehet nézni ezeket az anyagokat ott helyben.

Végül egy búzatarlóba vetett repcét lehet megtekinteni.

Hosszú, dús nap lesz, mindenkit kérünk, hogy legyen pontos és türelmes, hiszen a tapasztalat megosztás két nyelven folyik majd: lesznek magyar és szerb résztvevők is.

Program

2023. március 22., szerda

Dózsa György Magyar Művelődési Központ
24210 Bajmok, Moša Pijade utca 14.

9:30 - 10:00

Regisztráció

10:00 - 12:00

Panelbeszélgetés a TMG egyesület gazdáival

Varjú Ádám,

mint az egyik legfiatalabb dél-dunántúli tagunk, de az egyik legkísérletezősebb gazdatársunk is egyben.

Kaszás Gellért,

nemcsak vajdasági gazdáink egyike, de egyesületünk egyetlen direktvetőgép gyártója.

Berente Antal,

a panelbeszélgetés moderátora, a Talajmegújító Gazdák Egyesületének alelnöke, aki évek óta gazdálkodik homokon min-till és no-till technológiával 100 hektáron.

12:00 - 13:00

Ebéd

13:00 - 15:30

Területbejárás

- A talajviszonyok összehasonlítása: 5 év TMMG technológia & klasszikus technológia.
- A takarónövények terminálása 4 féleképpen.
- Kukorica vetés NO-TILL-ben és STRIP-TILL-ben.
- TMG árpa megtekintése
- TMG repce megtekintése
Eső esetén fotóval és videókkal tarkított előadásokkal készülünk.
A szervezők a programváltozás és az időpontok változtatásának jogát fenntartják.
Az eseményen kép-, hang- és videófelvétel készül majd.

Ismerjék meg házigazdánkat.

Farkas Flórián okleveles mezőgazdasági mérnök, növénytermesztési szaktanácsadó, a TMG Egyesület tagja majdnem a kezdetektől. Másodállásban édesapjával és fiával 25 hektáron gazdálkodik, a gazdaság a délvidéki Bajmok határában található, a Telecskai-löszhátságon, pár kilométerre a szerb-magyar határtól.

A talaj közepes minőségű meszes csernozjom, az éghajlat száraz, 630 mm éves csapadék átlagokkal. Kukoricát, napraforgót, búzát, árpát, repcét és szóját termelnek.

2008 óta nem szántanak, 2008 és 2017 között grubereztek és sávos művelést alkalmaztak, 2018 óta már minden parcellájuk regeneratív rendszerben van (notill, takarónövények, vetésforgó).

Hasznos információk a helyszínek megközelítése, határátlépések kapcsán.

KÜBEKHÁZA – RABE (RÁBÉ) – 07:00-19:00
TISZASZIGET – ĐALA – 07:00-19:00
RÖSZKE – HORGOŠ KÖZÚT – 07:00-19:00
SOTTHALOM – BAČKI VINOGRADI – 07:00-19:00
BÁCSALMÁS – BAJMOK – 07:00-19:00
BÁCSSZENTGYÖRGY–RASTINA – 07:00-19:00
RÖSZKE – HORGOŠ AUTÓPÁLYA – 00:00-24:00
TOMPA – KELEBIA – 00:00-24:00
HERCEGSZÁNTÓ – BAČKI BREG – 00:00-24:00

Egy órát kell számolni a határátlépésnél, a nagy átkelőhelyeknél (Röszke, Tompa) többet is. A Bácsalmási átkelőhely van a legközelebb a rendezvény helyszínéhez.

Átkeléshez érvényes útlevél vagy személyi igazolvány szükséges. Ha nem saját gépjárművel érkezik valaki (céges vagy magánszemélytől kölcsönkért) vagy kiskorúval szeretné átlépni a határt, olvassa el itt a tájékoztatást!

https://konzinfo.mfa.gov.hu/utazasi-tanacsok-orszagonkent/szerbia#

Regisztráció a rendezvényre

A gazdafórumon a részvétel regisztrációhoz kötött és a 19.200 Ft-os* részvételi díj befizetésével válik érvényessé.

A jelentkezés menete:

* a gazdafórum teljesárú részvételi díja 49.800.- Ft/fő helyett 19.200.- Ft (50 EUR), amelyet 100 főig tudunk biztosítani. A kedvezményes árral a délvidéki gazdákat szeretnénk segíteni.

Gyakori kérdések

Elsősorban gazdáknak. A részvételt csak korlátozott számban tudjuk biztosítani, és a jelentkezéskor a gazdákat részesítjük előnyben.

A délutáni terepi részt bent, a Művelődési Központ nagytermében tartjuk meg elméleti oktatás és képanyagok segítségével.

Nagyon zsúfolt a nap programja, sajnos nem tudunk senkit megvárni. Mindenkitől azt kérjük, hagyjon magának bőven időt a határátlépésre és olvassa el a hasznos információkat a határátkelőkről. A visszaút tervezésénél is vegye figyelembe a határátkelő pontok nyitvatartási idejét.

Több oka is lehet. Előfordulhat, hogy nem jól írtad be a saját e-mail címedet a regisztráció során. Illetve mivel nem automata küldi a visszajelzést, hanem egy ember, ezért beletelhet egy kis időbe, míg érkezik a megerősítő üzenet. Ha este, éjszaka vagy hajnalban regisztrálsz, akkor például reggel várható, hogy kapsz majd választ. De ha bárhol elakadsz a folyamatban vagy kétségeid vannak bármivel kapcsolatban, hívd a megadott számot napközben. 

Az ebéd opcionálisan választható: malac vagy báránysült! Az ebédet szervezett keretek között biztosítjuk minden résztvevő számára, azaz a helyszínen információs táblákon fel lesz tüntetve az ebéd helye, módja és pontos ideje! Ülőhelyeket az ebédhez korlátozott számban biztosítunk!

Az ebéd opcionálisan vehető igénybe, amely tartalmazhat bárány illetve malacsültet illetve a hozzá tartozó köretet! Sajnos egyedi igényeket nem tudunk kielégíteni kapacitás hiányában. Egyedi igények esetén kérünk mindenkit, hogy gondoskodjon ebédjének megoldásáról!

Ha az oldalon nem találtad meg a szükséges választ, akkor írj email a rendezveny@tmg.hu címre, kolléganőnk szívesen válaszol!

A Gazdafórumról készült videók


A Gazdafórumon készült fotók