Gazdafórum - No-till direktvetés a homokon

Bátraké a szerencse avagy hogyan boldogul egy fiatal az alföldi homokon saját direktvetőgép nélkül. Előadás, tapasztalatok megosztása, vetési bemutató, őszi növények szemléje.
Kiskunmajsa | Szabó Zoltán földje
2023. április 11., kedd

Videós beszámoló

Előző képzésünkről mondták

"Nagyon sok érdekes emberrel beszélgettem. Voltak közöttük teljesen kezdők, útkeresők, remélem ők is úgy élvezték ezt az élettel teli világ megismerését, mint én. Izgatottan várom a következő alkalmakat. Nagyon köszönöm, hogy résztvevője lehettem a Rendezvénynek."
István
Pusztaszabolcs
"Nagyon tetszett, hogy Flóriánnak amivel nincs tapasztalata, arra őszintén azt mondta, hogy az a következő lépés. Tökéletes volt a fordítása is. Minden elismerésem."
Ottó
Ludas
"Én már pár éve próbálkozok takarónövényekkel inkább kisebb, mint nagyobb sikerekkel egy kis parcellán. De itt sok választ kaptam, hogy mit rontottam el. A bátorítás fontos és úgy érzem megint egy komoly pozitív "löketet" kaptam az egész technológiához."
Attila
Péterréve

Gazdafórum

No-till direktvetés a homokon

Az oktatási nap Szabó Zoltán kiskunmajsai földjén zajlik, reggel 8.15 és 8.45 között lehet regisztrálni, majd 9 órától bemutatjuk a Talajmegújító Gazdák Egyesületét, a házigazdát, illetve beszélünk a regeneratív gazdálkodás elméleti alapjairól, a homoki gazdálkodás kihívásairól és a megoldási kísérletekről.

A nap házigazdája Szabó Zoltán, segítőtársa pedig Hargitai Sándor.

A gyakorlati bemutató 10 órától kezdődik, első részében a tritikálé-borsó köztesvetés létjogosultságát magyarázzuk el az állomány szemléje közben. Az októberi vetés módjáról és apropójáról, felhasználási céljáról is lesz szó az eddigi  kísérletek tapasztalatai tükrében.

A következő téma minimum tápanyagos őszi árpa bemutatása.

Majd az eddigi takarónövényes tapasztalatok átadása következik.

Végül kukorica direktvetését lehet látni, melyet Reto Stocker, a TMG Egyesület egyik tagja végez majd a Svájcból hozott John Deere direktvetőgépével, közben elmeséli, miért ezt a vetőgépet használja, mire alkalmas a gép, min változtatott rajta.

A vetéssel egy menetben tápanyag kísérlet beállítása is történik, hiszen Zoli kíváncsi arra, vajon vannak-e olyan állapotban a talajai, hogy ne legyen szükség műtrágyára. Így lesz egy rész, ahová kerül nitrogén, egy másiknál pedig nem. A végső cél, hogy egyáltalán ne kelljen plussz nitrogént kijuttatnia.

Program

2023. április 11., kedd

Kiskunmajsa - Szabó Zoltán földje
Kiskunmajsa déli részén Kígyóspuszta felé, az Ágasegyháza dűlő táján

8:15 - 8:45

Regisztráció

9:00 - 9:10

A TMG Egyesület bemutatása - Hargitai Sándor

9:10 - 9:20

Házigazda bemutatkozása

9:20 - 9:35

Regeneratív gazdálkodás alapelveinek rövid bemutatása - Hargitai Sándor

Hargitai Sándor

A Talajmegújító Gazdák Egyesületének egyik alapító tagja, a Forgatás nélküli vízmegtartó talajművelés és a Min-till, no-till, strip-till talajművelés facebook csoportok gazdája, aki a világ dolgaira nyitott és Békés megyében jó minőségű földeken gazdálkodik tíz éve, öt éve forgatás nélkül.

9:35 - 10:00

Kihívások a homoki gazdálkodásban - Szabó Zoltán és Hargitai Sándor

10:00 - 13:00

Gyakorlati bemutató

- Tritikálé-borsó köztesvetés bemutatása, létjogosultsága a termelésben.
- Minimum tápanyagos őszi árpa bemutatása.
- Takarónövények munkában: hasznos tapasztalatok átadása.
- Kukorica direktvetés és egymenetben tápanyag kísérlet beállítása.

Reto Stocker

Svájci farmer, aki már Magyarországon él és itt is folytatja a gazdálkodást, sokkal szerényebb csapadék viszonyok mellett a no-till segítségével. Ő az egyesület direktvetés szolgáltatója sok év tapasztalattal.

A rendezvény végén mindenkit várunk egyszerű szendviccsel, üdítő szörppel.
A szervezők a programváltozás és az időpontok változtatásának jogát fenntartják.
Az eseményen kép-, hang- és videófelvétel készül majd.

Ismerjék meg házigazdánkat

Szabó Zoltán geográfusként végzett, majd agrárkutatásban helyezkedett el, besegített családja gazdaságába, és szülei küzdelmét látva arra gondolt, biztosan lehet ezt jobban is csinálni. 2014-ben vette át a gazdaságot, összesen 34 hektáron gazdálkodik, ebből 22 hektár szántó, a többi gyep. Kezdetektől törekszik a szántás elhagyására, három éve minimum műveléssel és direktvetéssel teszi mindezt. Kitartóan folytatja a régebben megkezdett kísérleteit: területei  90%-án kísérlet van beállítva.

Legnagyobb problémája: nem tud 5-6 milliós direktvető gépet venni, hiszen ez pár hektár vetésére nem rentábilis. A kalászosokat saját géppel veti, amely részben alkalmas csak direktvetésre, a többit pedig bérmunkában csináltatja meg. Távlati céljai közt szerepel egy direktvetőgép beszerzése, illetve a szervestrágya kezelés megoldása: komposztálva szeretné a téli takarónövényre kijuttatni.

Megalakulása óta tagja a TMG Egyesületnek.

Heterogén táblái vannak: a talaja humuszos homok, amely szemcsemérete szerint futóhomok, humusztartalomban azonban erősebb: a magasabb területeken 1%, a laposabbakon pedig 3-4%.

Kiskunmajsa - Szabó Zoltán földje

Eső esetén a helyszín:

Konecsni György Művelődési Központ

6120 Kiskunmajsa, Hősök tere 6.
https://goo.gl/maps/Ln9QmBJMoMzqYbeg8

Regisztráció a rendezvényre

A gazdafórumon a részvétel regisztrációhoz kötött és a 20.000.- forintos részvételi díj befizetésével válik érvényessé.

A jelentkezés menete:

Gyakori kérdések

Elsősorban gazdáknak, és legfőképpen azoknak javasoljuk, akik homokon gazdálkodnak. A részvételt csak korlátozott számban tudjuk biztosítani, és a jelentkezéskor a gazdákat részesítjük előnyben.

A rendezvényt akkor is megtartjuk a Konecsni György Művelődési Központban (6120 Kiskunmajsa, Hősök tere 6.). Ez esetben vetítéssel egybekötött előadás lesz az előzetesen megadott témákban.

Több oka is lehet. Előfordulhat, hogy nem jól írtad be a saját e-mail címedet a regisztráció során. Illetve mivel nem automata küldi a visszajelzést, hanem egy ember, ezért beletelhet egy kis időbe, míg érkezik a megerősítő üzenet. Ha este, éjszaka vagy hajnalban regisztrálsz, akkor például reggel várható, hogy kapsz majd választ. Ha hétvégén, akkor legkorábban hétfőn. De ha bárhol elakadsz a folyamatban vagy kétségeid vannak bármivel kapcsolatban, hívd a megadott számot napközben.

Ha az oldalon nem találtad meg a szükséges választ, akkor írj email a rendezveny@tmg.hu címre, kolléganőnk szívesen válaszol!

A Gazdafórumon készült fotók

hu_HUMagyar