Miért fontos
nekem és a világnak?

A regeneratív mezőgazdaság egészségesebb, tápanyagdúsabb és szermaradványoktól mentes élelmiszert biztosít, miközben csökkenti a klímaváltozás hatásait és javítja az ökoszisztéma ellenálló képességét. Ezenkívül hozzájárul a talaj vízmegtartó képességének növeléséhez, ami mérsékli az aszálykárokat és az árvizeket, ezáltal stabilabb élelmiszer-ellátást biztosít. Az élhetőbb, biodiverzitásban gazdag környezet javítja az emberek életminőségét és csökkenti az ökológiai lábnyomot.

A regeneratív mezőgazdaság nemcsak a gazdák, hanem a civilek számára is számos előnyt kínál. Ez a módszer jelentősen hozzájárul a környezetvédelemhez, csökkenti a talajeróziót, javítja a talaj vízmegtartó képességét, és növeli annak termékenységét. Az eredmény? Egészségesebb élelmiszerek, amelyek mentesek a szermaradványoktól és tápanyagban gazdagok, hozzájárulva az egészséges táplálkozáshoz és életmódhoz.

Ráadásul a regeneratív gazdálkodás csökkenti a klímaváltozás hatásait azáltal, hogy megköti a szén-dioxidot a talajban.

Ez nemcsak a klímát védi, hanem növeli a talaj humusztartalmát, ami javítja a talaj élővilágát és szerkezetét. Az egészségesebb élelmiszerek, a környezetvédelem, a klímaváltozás mérséklése, a helyi gazdaság erősítése és a biodiverzitás növelése mind hozzájárulnak egy jobb, fenntarthatóbb és egészségesebb világ megteremtéséhez, amelyben mindannyian élhetünk és fejlődhetünk.

Támogatva a regeneratív mezőgazdaságot, Te is hozzájárulhatsz egy fenntarthatóbb és egészségesebb jövő építéséhez, amely mindannyiunk javát szolgálja.

Ínyenc élmények regeneratív mezőgazdasági alapanyagokból

Ínycsiklandó receptek, melyek nemcsak finomak, de egészségesek is. Tápanyagdús, vegyszermentes élelmiszerek, amelyek kímélik a környezetet és támogatják az egészséges életmódot. Kóstold meg a különbséget, és főzz velünk fenntartható jövőt!

Élvezd a természet ízeit a legjobb
gasztrocikkekkel!

Egy egészség

A földi ökoszisztéma sokszínű élő rendszerekből áll a földfelszín felett és alatta is. A növényvilág, az állatok, az ember és a talaj egy sokszorosan összetett kapcsolati hálón keresztül függenek egymástól és szoros mikrobiális kapcsolatban állnak egymással. A talaj tartja fenn az élet hálózatát. Minden a talajból származik és minden oda tér vissza. A talaj állapota és egészsége döntően kihat a rendszer többi elemére. A regeneratív mezőgazdaság a talaj egészségének kulcsfontosságú szerepét a középpontba helyezve törekszik az egész rendszer stabilitásának és egészségének megteremtésére.

Az emberiség a földi ökoszisztéma szerves része. Figyelmen kívül hagyva a természeti összefüggéseket, társadalmunk beláthatatlan problémákat teremtett. A talajromlás, erózió, időjárási anomáliák, az emberi táplálkozás teljes mértékű leromlása, élettelen, tápanyagszegény élelmiszerek csak néhány abból, ami az ember egészségét és jóllétét közvetlenül befolyásolják. Az ember az, aki ezt a degradációs folyamatot meg tudja fordítani. A növénytermesztés és állattartás tekintetében a regeneratív mezőgazdaság az, amely teljes mértékben figyelembe veszi a természeti összefüggéseket és emellett igyekszik a lehető legjobb termelési eredményeket elérni.

Az élő gyökérzetük által a növények kulcsszerepet töltenek be a talajélet és a talajszerkezet jelentős javulásában. Minél nagyobb mértékben képesek fotoszintézisre, annál jobban tudják a talajéletet táplálálni és annál nagyobb mértékben járulnak hozzá a szén talajban való megkötéséhez és a talaj humusztartalmának növeléséhez. A talajt borító élő nővényzet és vízmegtartásra képes jó szerkezetű, humuszos talaj segíti a kis vízkörforgás megtartását, ami az egyenletes csapadékeloszlás meghatározó tényezője.

A talaj élővilága kulcsfontosságú a tápanyagkörforgás, a szervesanyag felhalmozódás, a talajszerkezet és a vízháztartás szempontjából. A felforgatott és csupaszon hagyott termőföldek eróziója és a monokultúrában termesztett növények intenzív vegyszerezése a talajok lepusztulásához és termékenységük elvesztéséhez vezetett, ami a rendszer egészét és ezáltal az emberiség egészségét és élelemhez jutását veszélybe sodorta. Tápanyagdús, mikroelemekben gazdag, egészséges élelmiszer csakis élő talajon termeszthető. A termőtalajok regenerációja pedig csakis a talaj életét serkentő, változatos mikrobiommal rendelkező növények jelenlétével lehetséges. A talaj természetes megújulása a bolygatás megszűnte után sok száz évet vesz igénybe. A regeneratív mezőgazdaságban a talaj megújulása néhány évtized alatt bekövetkezhet.

Amennyiben az állattartás regeneratív elvek szerint történik, az nagyban hozzájárul a talajélet fejlődéséhez. Az élettől duzzadó talajon változatosabb faji összetételű és tápanyagban gazdagabb növényzetet fogyasztó állatok húsának minősége kiemelkedő. Az állatok étrendjét a legelőkön vagy a takarónövényes táblákon sokféle növényfaj alkotja, ezáltal a kapcsolódás mikrobiálisan is igen sokszínű. Az állatok egészséges mikrobiomja egy erős immunrendszert és a betegségekkel szembeni nagyfokú ellenállóképességet eredményez.

hu_HUMagyar