Rólunk

Egyesületünk talaját a 2016-ban rendezett Kukutyini Talajélet Konferencia készítette elő, amit Szabó Attila hívott életre és amin néhány maroknyi változásra kész gazda vett részt. Ekkor még nem tudtuk, hogy egy hivatalos szervezetté fogunk válni. Csak azt tudtuk, hogy a talajaink pusztulnak, egyre több vegyszert igényelnek és a gazdaságilag is egyre több a kihívás. Kökény Attila, a talajmegújító mezőgazdálkodás (TMMG) legjelentősebb hazai szószólója jelentette a legfőbb hátszelet és inspirációt az itt megjelent gazdák számára. Az ő előadásai révén érintett meg bennünket a változás és a változtatni akarás szele és ő volt az aki a fősodorbeli mezőgazdaságnak egy olyan alternatíváját mutatta be, ami hatalmas reménnyel és lelkesedéssel töltött el bennünket. Tanulni, tapasztalni szerettünk volna. Kinek kevesebb, kinek több tapasztalata volt már addigra a takarónyövények használata,  no-till, strip-till vagy épp a direktvetés területén. Év közben is egymást segítve folytattuk a munkát, a kísérletezést a saját gazdaságainkban.

A talajmegújító mezőgazdaság koncepciója a megválaszolatlan kérdések miatt jött létre. Amikor elkezdtem gazdálkodni, informatikai oldalról érkezve analízissel kezdtem kis-gazdaságom tervezését. Azonnal felmerült az alapkérdés, hogy miért kell szántani, amikor több százmillió hektáron termelik a szántóföldi növényeket világszerte, bármiféle talajmunka nélkül? A kérdést senki nem tudta megválaszolni értelmezhető módon, ezért elkezdtem adaptálni a regeneratív gazdálkodás rendszerét és mostanra több száz magyar termelő bizonyítja, hogy a talajegészség 5 alapelvének alkalmazása Magyarországon is biztosítja az egészséges talajt, egészséges környezetet és egészséges táplálékot.

Az egyesület magja a következő évben került a jól előkészített talajba, a második Talajélet Konferencián, ahol újak és régiek barátként üdvözölték egymást. A gazdatársak képes beszámolókkal illusztrálták az első vagy épp a sokadik lépésüket, minden gilisztának, gombának és belvízmentes területnek külön örülve. A konferenciákon a gazdák bemutatói mellett meghívott szakértők osztották meg a TMMG, talaj mikrobiológia, ökológiai növényvédelem, komposztálás és egyéb kapcsolódó szakterületek és technológiák elméleti és gyakorlati hátterét.

A harmadik konferenciára csírázott ki az egyesület és az azt következő évben már egyesületi találkozó formájában hirdettük meg a rendezvényt.

Úgy gondoljuk, hogy így, egyesületi formában tudjuk igazán hatékonyan képviselni a talajmegújítás ügyét. Az egyesület tagjai egymást segítve haladnak ezen a cseppet sem egyszerű, a berögzött gondolkodási sémákat radikálisan megváltoztató úton. Hisszük és látjuk, hogy ez az út, ez a jövő. Az építés, az újjáélesztés és nem pedig a rombolás és kizsákmányolás folytatása az, ami táplálja és szolgálja az emberiséget és ami visszaállítja a talajok egészségét. Az évek alatt megszerzett tudást és tapasztalatot nem szeretnénk saját magunknak megtartani. A mezőgazdaságnak meg kell változnia, hogy a gyermekeink és az unokáink tányérjára is jusson falat. Olyan falat, ami éltet és táplál. Szenet kell megkötnünk a talajban, minél nagyobb területen, minél hamarabb. Ez minden élet alapja, minden talaj mozgatórugója és a természetes tápanyagkörforgás motorja. Az egyre változékonyabb időjárási körülmények között csak így tudunk vizet megtartani a talajban, így tudjuk az aszálykárokat csökkenteni, és a belvíz okozta problémákat megelőzni. A talaj eróziójának megállítására is ez a legalkalmasabb módszer.

A TMMG rendszere jóval túlmutat a józan paraszti észen. Ez az érző, kíváncsi, bevállalós, a természet mintáit észrevevő és alkalmazni képes, jó gazda útja, aki hajlandó felelősséggel bánni a reá bízott földdarabbal.

Egyesületünk is olyan sokszínű mint egy természetszerű, diverz rendszer. Tagjaink között a legkisebb kertgazdaságot üzemeltetőktől az 1000 ha-os nagygazdákig, sokan képviseltetik magukat. Ha készen állsz a változásra, téged is szívesen látunk a tagjaink között.

CSAK KÉT LÉPÉS…

Így csatlakozhatsz egyesületünkhöz!

  1. Találj két egyesületi tagot, aki szívesen beajánl téged! Ha csak egy  tagi ajánlásod van, akkor egy gazdalátogatást megejtünk nálad. 
  2. Küldj egy rövid leírást magadról az info@tmg.hu-ra. Ez lehet egy sima word dokumentum néhány fotóval. Pár mondatban meséld el:  
  • hol és mekkora területen gazdálkodsz,
  • mikor kezdted, hogyan vágtál bele,
  • mikor álltál át, mikortól termelsz forgatás nélkül,
  • milyen vetésforgót alkalmazol,
  • milyen takarónövényekkel dolgozol,
  • milyen elgondolás mentén haladsz, mi a cél, hová tartasz.

És rakj bele pár fotót, ami szerinted megmutatná a gazdaságodat, illusztrálná, hogy ki vagy és mit művelsz a földeden.  Illetve az elérhetőségeid legyenek rajta (telefon, email)!

Majd az egyesület tagsága évi két alkalommal: januári és júniusi találkozóján dönti el, hogy a jelentkezők közül kit vesz fel – egyelőre két év próbaidőre – tagjai sorába. Ha ez letelt, teljes jogú taggá válsz! 

hu_HUMagyar