Fogalomtár

Forgatásos művelés:

Általában a „hagyományos” szántásos művelés, amikor 15-45cm mélységig lefordítják a termőréteget.  A felső, levegőzött (aerob) talajréteg alulra, az alsó levegőtlen (anaerob) pedig felülre kerül, illetve összekeveredik, ezáltal a kialakult talajélet sérül, pusztul. A megmozgatott réteg lazul, de ez csak átmeneti, illetve gyakorta túlzott mértékű. Eközben a művelési mélység alatt, vastag, tömörödött réteg, úgynevezett eketalp jön létre. Ez gyakran áttörhetetlen a növényi gyökerek számára.

 

Forgatás nélkül művelés:

Eke használat nélküli művelés, ahol az ekén kívül minden más eszköz megengedett. Lazító, grúber, kombinátor, rövid-tárcsa, boronák. Közös vonás, hogy csak függőlegesen dolgoznak, lazítanak, forgatni nem forgatnak, esetleg minimálisan kevernek. Itt is cél a minél kisebb talajbolygatás. Az okszerű művelési mélységet, a talajrétegek mechanikai vizsgálatával kell megállapítani, akár minden művelés előtt. A vizsgálathoz ásót, gazdabotot, vagy penetrométert használunk. Az analízist minden érzékszervünk és a tapasztalás segíti.

 

Minimális művelés, Min-Till, Mini-Till?

Szükség szerint, maximum a felső 10cm művelése, mechanikai gyomírtás, illetve magágykészítés céllal. Az eszköz lehet csoroszlyás vagy tárcsás.

 

Sávos művelés Strip-Till:

Csak a vetősorok sávját műveli általában 20-25cm szélességben. A sorközök bolygatatlanul  maradnak, jellemzően talajtakarással.

 

No-till, Nincs művelés:

Csak vetés és betakarítás. A vetéskor van talajművelés, csoroszlyás vagy tárcsás vetőgéppel. Szükséges tápanyagok is ilyenkor vannak bejuttatva, folyékony és szilárd állapotban, a vetősorra. Utólagos tápanyagpótlás, injektálással, vagy lombtrágyázással történhet.

 

Zero-Till:

Itt csakis tárcsás vetőgépről beszélhetünk, ami mint egy kés, belevág a talajba és oda kerül a vetőmag.

 

Takarónövények:

A fővetések közé vetett, de gyakran a sorközökben is folyamatos növényi takarást biztosító növényi keverékek. A széles diverzitásból adódóan, sokféle hasznot hoznak, a talajélet és a tápanyagkörforgás szempontjából. Helyesen alkalmazva, a talajélet építésén túl, sokféle feladatot látnak el; talajlazítás, gyomelnyomás, tápanyag-feltárás, -tárolás, nitrogénmegkötés….

 

Terminálás:

A kifejlett takarónövény állomány megsemmisítése, vetés előtt, vagy direktvetés után. Lehet mechanikai, (szártörő-, aprító-hengerek, rövidtárcsa…), vagy kémiai módszerekkel.

 

Szénmegkötés….

 

Biodiverzitás….

 

Humuszvesztés

 

Kontrollált legeltetés…

 

Talajélet

 

Agregátumok

 

Pentozán hatás

hu_HUMagyar