Gazdafórum -
Egy átfogó nap a talaj megújításáért

Gazdafórum a Min-till, Strip-till és No-till talajművelésről
Gádoros - Hargitai Sándor földje
2023. augusztus 24., csütörtök

Videós beszámoló

Előző képzésünkről mondták

"Nagyon sok érdekes emberrel beszélgettem. Voltak közöttük teljesen kezdők, útkeresők, remélem ők is úgy élvezték ezt az élettel teli világ megismerését, mint én. Izgatottan várom a következő alkalmakat. Nagyon köszönöm, hogy résztvevője lehettem a Rendezvénynek."
István
Pusztaszabolcs
"Nagyon tetszett, hogy Flóriánnak amivel nincs tapasztalata, arra őszintén azt mondta, hogy az a következő lépés. Tökéletes volt a fordítása is. Minden elismerésem."
Ottó
Ludas
"Én már pár éve próbálkozok takarónövényekkel inkább kisebb, mint nagyobb sikerekkel egy kis parcellán. De itt sok választ kaptam, hogy mit rontottam el. A bátorítás fontos és úgy érzem megint egy komoly pozitív "löketet" kaptam az egész technológiához."
Attila
Péterréve

Gazdafórum

Egy átfogó nap a talaj megújításáért

Az oktatási nap célja, hogy átfogó képet nyújtson a No-till, Min-till és Strip-till talajművelés elveiről és eszközeiről. Emellett bemutatjuk a résztvevőknek a Min-till és Strip-till talajműveléshez illeszkedő takarónövény vetési módokat búza tarlón.

A nap házigazdája Hargitai Sándor, segítőtársa pedig Kis Ede lesz.

Az esemény során lehetőséged lesz az elsők között beszerezni a “No-till kezdőknek” című könyvet, mely az első magyar nyelvű no-till könyv, a Talajmegújító Gazdák Egyesületének jóvoltából. Ők vállalták a fordítást, a szakmai lektorálást és finanszírozták az egész projektet. Ráadásul a helyszínen csupán 11.999 Ft-ért tudod megvásárolni, ami jóval olcsóbb, mint online rendelve.

A TMG Egyesület gazdafórumain nem történik marketing tevékenység, hanem a szakmaiság az irányadó!

A Gazdafórum eseményre érkező külsős előadók nem marketing céllal vesznek részt! Nem a vállalatuk vagy termékeik promotálása a szándékuk, hanem szakértelmükkel kívánnak hozzájárulni az esemény sikeréhez.

Program

2023. augusztus 24., csütörtök

Gádoros - Hargitai Sándor földje
4407-es út Gádorosról Orosházára vezető szakaszán, a 2-es és 3-as kilométer között, az aszfalt út mellett lévő táblán.
GPS koordináták: 46.644766, 20.590100

8:45 - 9:15

Regisztráció

9:30 - 9:45

Köszöntés, Kis Ede - TMG tag - bevezetője

9:45 - 10:10

Házigazda bemutatkozása, gazdaságának bemutatása

10:10 - 10:35

Aranyoss Éva - takarónövény és talajjavítási tanácsadó - Talajtakaró növényekről szóló előadása

10:35 - 10:50

Verti-till turbó kultivátor / függőleges állású tárcsákkal történő sekély talajművelés / és WIR 600 sebességarányos szórvavető gép munkájának bemutatása takarónövény szórva vetéssel együtt

10:50 - 11:00

Szabó Zoltán - TMG tag - előadása: A házigazda talajának változása a 2018 óta forgatás nélküli mód és az alkalmazott tápanyag visszapótlás hatására

11:00 - 11:20

Küllőskapa gyomfésűvel, szórva vetéssel kombinálva

11:20 - 11:45

Kis Ede - TMG tag - Strip-till talajművelés előadása, gyakorlati bemutatóval

11:45 - 12:00

Szabó István - TMG tag - Esstence előadása

12:00 - 13:00

Ebéd

13:00 - 13:30

Kis Ede - TMG tag - Direktvetés bemutatása RAD vetőgéppel

13:30 - 14:00

Stocker Reto - TMG tag - Strip-till, No-till előadása, átalakított John Deere vetőgép bemutatása

14:00 - 14:15

Kapás- és gabonakultúrák növényvédelmi technológiai kérdései, valamint csökkentett hatóanyag és lémennyiség kísérletről növényvédelmi szaktanácsadó előadása

14:15 - 14:45

Fiona direktvetőgép bemutatása

A felmerülő kérdésekre minden blokk végén szívesen válaszolunk.
Hatalmas eső, járhatatlan táblák esetén az esemény a következő hét csütörtökén 2023.08.31-én ugyanebben az időpontban lesz megtartva.
A szervezők a programváltozás és az időpontok változtatásának jogát fenntartják.
Az eseményen kép-, hang- és videófelvétel készül majd.

Ismerjék meg házigazdánkat

Hargitai Sándor Békés és Csongrád vármegye határán, Gádoroson gazdálkodik 89 hektáron, jó minőségű, 35-40 Ak földeken. A Talajmegújító Gazdák Egyesületében az Oktatási bizottság munkájában vesz részt.

A mezőgazdasági szakközépiskola elvégzése után a gödöllői Agrártudományi Egyetemen 1982-ben agrár közgazdászként végzett. Ezután néhány évig a Pankotai Állami Gazdaság agronómusa volt, majd elhagyta a mezőgazdasági pályát. A szakmába 2012-ben tért vissza, szüleit segítette a családi gazdaságuk munkáiban. 

2016 óta már saját maga végzi a gazdálkodást, 2018 óta forgatás nélkül, az akkori aszály és a változó gazdasági körülmények miatt. 

“Nem volt évtizedes, berögzült termelési mód, amin változtatnom kellett, ill. láttam azt, ahogyan addig műveltük a talajt, az nem jó, változnak a körülmények, változtatni kell a gazdálkodásban-gondolkodásban is.”

Jelenleg alapvető növényeket: őszi búzát, kukoricát, napraforgót, őszi árpát termel, de szükség lehet újabb növények beemelésére a vetésforgóba, mint a szója, esetleg takarónövény mag termesztés.

“A regeneratív gazdálkodáson belül a mi körülményeink, éghajlatunk miatt a minimális talajművelést látom megvalósíthatónak, ebbe az irányba képzem magam, erre tart a gazdaságunk fejlődése, gépesítettsége is.”

Regisztráció a rendezvényre

Részvételi díj: 35.000 Ft
Jelentkezési határidő: 2023. augusztus 22. éjfél

A részvétel regisztrációhoz kötött és a részvételi díj befizetésével válik érvényessé.

A jelentkezés menete:

Gyakori kérdések

Elsősorban azoknak javasoljuk, akik már rendelkeznek tapasztalattal a talajkímélő technológiák területén, illetve akik még csak most vágnának bele.

Minden esetben kint terepen rendezzük az oktatási napot. Ha kisebb esőt kapunk, akkor gumicsizmában és esőkabátban átvészeljük. Nagyobb eső, illetve már felázott talaj esetén egy héttel későbbre, 2023.08.31-re tesszük az eseményt.

Gondoltunk erre is. Három sátor lesz felállítva, ami védelmet ad majd az erős napfénytől.

Ennek most már csak egyetlen oka lehet: nem jól írtad be a saját e-mail címedet a regisztráció során. Automatizáltuk a regisztráció folyamatát, úgyhogy ha bárhol elbizonytalanodsz, kétségeid támadnak bármivel kapcsolatban, írj a rendezveny@tmg.hu címre egy levelet.

Pizzával készülünk. Illetve ivóvizet biztosítunk majd ballonban, úgyhogy arra kérünk, hozz magaddal flakont, poharat vagy kulacsot. Szeretnénk a szemétbe kerülő műanyagok mennyiségét csökkenteni. Köszönjük!

Ha az oldalon nem találtad meg a szükséges választ, akkor írj emailt a rendezveny@tmg.hu címre, kolléganőnk szívesen válaszol!
hu_HUMagyar