Gazdafórum -
MINDENT BELE NAP

Működő megoldások mellébeszélés nélkül! A TMG Egyesület által szervezett szakmai nap BEREND FERENC no-till gazdaságában
Pusztakovácsi | Berend Kft. telephelye 2023. május 3., szerda

Videós beszámoló

Előző képzésünkről mondták

"Nagyon sok érdekes emberrel beszélgettem. Voltak közöttük teljesen kezdők, útkeresők, remélem ők is úgy élvezték ezt az élettel teli világ megismerését, mint én. Izgatottan várom a következő alkalmakat. Nagyon köszönöm, hogy résztvevője lehettem a Rendezvénynek."
István
Pusztaszabolcs
"Nagyon tetszett, hogy Flóriánnak amivel nincs tapasztalata, arra őszintén azt mondta, hogy az a következő lépés. Tökéletes volt a fordítása is. Minden elismerésem."
Ottó
Ludas
"Én már pár éve próbálkozok takarónövényekkel inkább kisebb, mint nagyobb sikerekkel egy kis parcellán. De itt sok választ kaptam, hogy mit rontottam el. A bátorítás fontos és úgy érzem megint egy komoly pozitív "löketet" kaptam az egész technológiához."
Attila
Péterréve

Gazdafórum - Mindent bele nap!

Működő megoldások mellébeszélés nélkül

Mindenképpen SZÁMÍTUNK RÁD, ha

 • mindig is testközelből akartad látni és hallani, Berend Ferenc hogyan gazdálkodik. Ilyen komplex regeneratív gazdálkodást csak a tengerentúlon láthatsz;
 • mindig is szerettél volna Berend Ferenctől vagy a rendezvényen részt vevő számos szakértőtől kérdezni. Bármilyen kérdést feltehetsz, itt biztos találsz rá választ!
 • te magad is közel állsz ahhoz, hogy elindulj a regeneratív gazdálkodás útján, vagy már éppen el is indultál;
 • az új AÖP-ből a maximumot szeretnéd kihozni (még a 12%-nál nagyobb lejtésű területeiden is!);
 • érdekel, hogyan működik a növényvédelem a regeneratív gazdálkodásban (csökkentett szerhasználat, koncentrált lémennyiség, utóvetemény-hatás);
 • megismernéd, a gépek hogyan tudnak neked hatékonyan segíteni (sekély tárcsás Orthman sávművelő, Horsch vetőgépek, Precision Planting megoldások);
 • már gondolkoztál azon, hogy az állatokat is integráld saját rendszeredbe, de még nem merted meglépni;
 • szívesen folytatnál eszmecserét hasonlóan gondolkodó gazdálkodókkal és szakértőkkel egy ízletes, magyaros ebéd mellett!

A szakmai napon csak LIMITÁLT számban tudunk résztvevőket fogadni, maximum 30 főt.

Ezért kérjük, hogy NE GYERE, ha

 • nem akarsz kisebb költséggel, hatékonyan dolgozni;
 • „nem hiszel” a no-tillben és nem is vagy meggyőzhető;
 • rövid távon nem szándékozol elindulni a regeneratív úton.

Program

2023. május 3., szerda

Pusztakovácsi - Berend Kft. telephelye

9:30 - 10:00

Regisztráció

10:00 - 10:45

Kökény Attila beszélget Berend Ferenccel és a résztvevőkkel

10:45 - 11:00

állógép bemutató – vetés, tápanyagutánpótlás és növényvédelem no-tillben használható megoldásai

11:00 - 12:00

kukorica után vetett no-till őszi búza vetésének és szántóföldi növényvédelmi technológiájának bemutatója

- Csökkentett hatóanyag és lémennyiség kísérletről előadás növényvédelmi szaktanácsadók részvételével

12:00 - 13:30

Ebéd

13:30 - 14:00

Utazás 25 km-re

14:00 - 14:15

kapás kultúrák növényvédelmi technológiai kérdései, valamint csökkentett hatóanyag és lémennyiség kísérletről előadás

14:15 - 14:45

sávművelő és Precision Planting kiegészítőkkel felszerelt vetőgép bemutatása

14:45 - 15:15

fenti eszközök gyakorlati bemutatója

15:15 - 16:00

állattenyésztés: szakaszos legeltetés és legelőcellák bemutatója, szakaszátengedés

16:00 -

kötetlen beszélgetés

Eső esetén az előadások zárt térben kerülnek megtartásra, gyakorlati bemutató nélkül.
A szervezők a programváltozás és az időpontok változtatásának jogát fenntartják.
Az eseményen kép-, hang- és videófelvétel készül majd.

Ismerjék meg házigazdánkat

Berend Ferenc 1975-ben született, agrármérnök, cége a Berend Kft. Pusztakovácsi székhellyel Somogyvár-Vityapusztán és Öreglakon talajmegújító mezőgazdasággal foglalkozó családi vállalkozás.

A szántást elhagyva, forgatás nélküli művelésre tért át teljes területen 2011-től, a  no-till művelést pedig 2019 évtől végzi a gazdaság. A Berend Kft saját költségén rendszeresen állít be kísérleteket, hogy a no-till technológiát minél jobban adaptálja a helyi viszonyokhoz. Számos gyakorlati bemutatót szerveztek az ezen gazdálkodási forma és az ehhez kapcsolódó technológiák iránt érdeklődő gazdálkodóknak.

Feri a regeneratív gazdálkodást bemutató és népszerűsítő videók és szakcikkek állandó szereplője. A Berend kft. és Berend Ferenc oszlopos tagja a Talajmegújító Gazdák Egyesületének is. 2020. évtől az állattartást is integrálta gazdálkodásába, az állatokat szántóföldön, szakaszosan legelteti.

Ez a módszer nemcsak Magyarországon egyedülálló, hanem a világon is ritkaságszámba megy. Felesége és három gyermeke (egy lány és két fiú) segíti a gazdálkodásban.

Kökény Attila a TMG Egyesület alapító tagja, 2010 óta foglalkozik a talajmegújító mezőgazdaság technológiai keretrendszerének magyar adaptálásával. 15 hektáros kistermelőként kezdte el a direktvetéses, összetett takarónövények alkalmazását, amelyekre saját vetőgépet gyártott.

2014-től több ezer termelőnek mutatta be előadásokon a regeneratív mezőgazdaság keretrendszerét és eredményeit, több gazdaságban indította el a no-till átállás folyamatát. Éveken át segítette az ÖMKI munkáját a vegyszermentes no-till és min-till körülmények között végzett búza fajtatesztekkel, amelyekkel az ökogazdálkodás talajvédelmi reformját is elindította. 2016-ban építette meg Kaszás Gellérttel a RAD direktvetőgépet, amely egyedi gyártású vetőgépek a 300 hektár alatti kisgazdaságok számára nyújtanak segítséget a no-till elkezdésében azóta is.

2018-ban kezdeményezte a TMG Egyesület megalapítását, hogy a regeneratív termelők jelenléte látható legyen az országban. 2021 óta a NESTLÉ/Purina LENS programjának technológiai tanácsadója, amely a magyar beszállítók regeneratív mezőgazdaságra történő átállítását segíti elő. 2022 óta az Agreena széngazdálkodási cég tanácsadójaként a szántásról no-till felé tartó magyar termelők pénzügyi támogatásának technológiai hátterét is biztosítja.

Biztosítsd helyedet most!

 • Hiszen fél hektár alaptámogatás értékéért akár több millió forintra váltható tudást kapsz ezen a napon!
 • Ráadásul még a No-till kezdőknek című könyvet is megkapod ajándékba, melyet az ukrán Mykhaylo Draganchuk írt és a napokban kerül ki a nyomdából!
 • Ez alkalommal ingyenes helyeket is biztosítunk: három egyetemista, illetve három egyetemi tanár számára nyitott ez a lehetőség. A feltétel, hogy agrár felsőoktatási intézmény tanulója vagy oktatója légy. Jelentkezésedet az info@tmg.hu címre küldd el, a jelentkezőkből sorsolás útján választjuk ki a neveket. Ezzel támogatjuk az oktatás ügyét.

Pusztakovácsi - Berend Kft. telephelye

Regisztráció a rendezvényre

Belépődíj: 50.000 Ft, amivel a TMG Egyesületet támogatod.

A részvétel regisztrációhoz kötött és a részvételi díj befizetésével válik érvényessé.

A jelentkezés menete:

Gyakori kérdések

Elsősorban azoknak javasoljuk, akik már rendelkeznek tapasztalattal a talajkímélő technológiák területén, illetve akik az állatok rendszerbe való bevonását tervezik.  Hasznos azok számára, akik 12% fölötti lejtőkkel bírnak, akik tartanak a növényvédelmi problémáktól és a megoldást akarják hallani. Illetve nagygazdaságot működtető szakembereknek, akik gyakorlati nagyüzemi megoldásokat szeretnének látni. Állattartóknak is ajánljuk, akik arra kíváncsiak, hogyan lehet spórolni a takarmányozási költségen. A részvételt csak korlátozott számban tudjuk biztosítani és jelentkezéskor a gazdákat részesítjük előnyben.

A rendezvényt akkor is megtartjuk fedett helyen. Ez esetben vetítéssel egybekötött előadás lesz az előzetesen megadott témákban, négy szakemberrel, konferenciaszerűen.

Ennek most már csak egyetlen oka lehet: hogy nem jól írtad be a saját e-mail címedet a regisztráció során. Mostantól automatizáltuk a regisztráció folyamatát. Ha bárhol elakadsz vagy kétségeid vannak bármivel kapcsolatban, hívd a megadott számot napközben vagy írj a rendezveny@tmg.hu címre egy levelet.

Igen, egy pörkölttel készülünk. Amennyiben nem eszel húst, arra kérünk, gondoskodj magadnak harapnivalóról.

Ha az oldalon nem találtad meg a szükséges választ, akkor írj email a rendezveny@tmg.hu címre, kolléganőnk szívesen válaszol!

Az eseményen készült fotók

hu_HUMagyar