Dezsény Zoltán
MagosVölgy Ökológiai Gazdaság alapító-társ, környezetgazdálkodási agrármérnök
A MagosVölgy Ökológiai Gazdaságban 2014 óta foglalkozunk kisléptékű vegyes ökológiai zöldségtermesztéssel állandó ágyásos, komposzt mulcs takarásos, forgatás nélküli termesztési rendszerben. A rendszer ökológiai fókuszú, azonban menedzsment intenzív, a munkafolyamatok nagy része standardizált, az egyes rendszer elemek egymáshoz ergonómikusan illeszkednek. Mindehhez viszonylag kis területre és egyszerű technológiákra, valamint néhány év elkötelezett munkára és kitartásra van szükség, melynek eredményeképpen nem csak jelentős mennyiségű friss, szezonális, vegyszermentes, egészséges élelem áll elő, hanem egy sikeres vállalkozás is felépülhet.
Az elmúlt 10 évben a gyakorlatban bebizonyosodott, hogy egy emberléptékű és ember arcú termesztési rendszer gazdaságilag is sikeresen működtethető, miközben jelentős társadalmi és ökológiai hozzáadott értéket állít elő. A megtermelt zöldségek íze a fogyasztók visszajelzése alapján kiemelkedő. A közösségi alapú értékesítési modell stabilitást, előre tervezési lehetőséget és bizalmon alapuló emberi kapcsolatokra épül.
Az alkalmazott módszereknek köszönhetően a kert működése során az elsődleges rendelkezésre természeti erőforrás, a talaj termékenysége a Magyarországon tapasztalható trendekkel ellentétben nem csökken, hanem folyamatosan nő, szerkezete, vízháztartása javul, szervesanyag-tartalma emelkedik.
A MagosVölgy Ökológiai Gazdaság alapítóiként az elmúlt 11 évben rengeteg kerülőutat jártunk be, temérdek tanulópénzt megfizettünk és rendkívül sok tapasztalatot szereztünk a kisléptékű ökológiai zöldségtermesztés és a közösségi gazdálkodás területén. Tapasztalatainkat összegezve, szakmai védőhálót és gyorsítópályát biztosítunk biointenzív zöldségtermesztő rendszerek és közösségi gazdaságok elindításához és működtetéséhez szakmai mentorációs és tanácsadási tevékenységen keresztül. Fontos feladatunknak érezzük az edukációt, képzéseket szervezünk, illetve olyan kezdeményezésekben vállalunk partnerséget, melyen keresztül az gazdálkodók és leendő gazdálkodók tehetnek szert pragmatikus ismeretekekre.
Célunk a fenntartható élelemtermelés mintáinak széles szakmai körökben történő képviselete és terjesztése.