Talajélet konferencia 2023

Nemesnádudvar | Művelődési Ház
2023. január 16., hétfő
rendezveny@tmg.hu

Talajélet konferencia 2023

Fókuszban a talajegészség és regeneratív mezőgazdaság

A konferencia célja, hogy teret biztosítson a hazai regeneratív gazdák találkozására, tapasztalatcserére, kapcsolatépítésre, illetve a velük való találkozásra mindazok számára, akik még csak kacsingatnak ebbe az irányba. A rendezvényt szervező Talajmegújító Gazdák Egyesülete civil szerveződésként évek óta dolgozik azon, miként járulhatnak hozzá a termelők, hogy élettel teli talajokat hagyjunk örökül. Kincset érő gyakorlati tapasztalataik őszinte megosztásával járulnak hozzá, hogy ez a fajta gazdálkodási mód minél szélesebb körben terjedhessen el.     

velünk lesz NO-Tiller

Az ukrán Mykhaylo Draganchuk 2006 óta gazdálkodik no-till technológiával a Krím-félszigeten 1400 hektáron. A No-Tiller youtube csatorna alapítója, amely a legnépszerűbb blog a témában. Illletve Európa egyik legnagyobb no-till konferenciájának alapítója és ötletgazdája is.

Az első no-till könyv magyarul

Márciusban jelenik meg magyarul Mykhaylo Draganchuk könyve No-Till kezdőknek címmel. Azok vehetik hasznát, akik a no-till rendszerre szeretnének áttérni. Képek nélküli, tömör szakmai anyag. Ha szeretne hozzájutni, érdemes előjegyezni!

Kiállítók az udvaron

Fontosnak tartjuk, hogy ne csak beszéljünk a dolgokról, de meg is mutassuk, amit lehet a valóságban. Éppen ezért direktvetőgépet és a minimál művelés egyéb eszközeit állítjuk ki. Látható lesz még mikrobiológiai oltóanyag folyékony és szilárd változata is, valamint takarónövény keverékek.

Konzultáció VIP páholy néven

A konferencia leginkább személyre szabott része: itt bárki felteheti kérdéseit, melyekre nagy tapasztalattal rendelkező regeneratív gazdálkodók válaszolnak majd. A VIP páholyra összesen húsz résztvevő számára tudunk helyet biztosítani a keretek miatt.

Program

2023. Január 16., hétfő

9:00 - 9:20

Elnöki megnyitó

Szabó Attila, a Talajmegújító Gazdák Egyesületének elnöke rövid köszöntőt mond, összefoglalja a szervezet múltját, beszél a jelenéről és a jövőképről is.

09:20 - 10:20

kerekasztal beszélgetés

A talajmegújítás hazai úttörői

Másfél évtized tapasztalatai hazai regeneratív gazdaságban gazdaszemmel. Kihívások és sikerek, érzések és termelési adatok, tudás és tapasztalat. Öt gazda, öt tájegység, ötféle talaj.  

műsorvezető: Víg Vitália 

beszélgetőtársai: Berend Ferenc, Reto Stocker, Szabó Zoltán, Szeredi Attila, Tamási Péter 

10:20 - 10:30

szünet

10:30 - 12:00

előadás

A no-tillhez vezető utam

Az ukrán Mykhaylo Draganchuk több, mint harminc éve gazdálkodik a Krím-félszigeten, másfél évtizede talajbolygatás nélkül. Negyvenezernél több követővel az egyik leglátogatottabb témába vágó youtube csatorna gazdája. Mesél arról, mi adta számára a kezdő lökést, hogy egy merőben új gazdálkodási gyakorlatba vágjon, hogyan tette meg az első lépéseket, milyen kihívásokkal nézett szembe. Megosztja majd benyomásait magyarországi körútjáról, illetve hogy a magyarul hamarosan megjelenő könyve milyen megoldásokat kínál, hogyan forgathatja haszonnal az, aki maga is a regeneratív mezőgazdálkodás mellett dönt. 

előadó: Mykhaylo Draganchuk, alias No-tiller

12:00 - 12:30

előadás

Miért nem sikerült 40 évvel ezelőtt a búza és kukorica szántás nélküli termesztése? 

A nyolcvanas évek elején egyre több lehetőség nyílt agrárszakemberek számára, hogy az Egyesült Államok mezőgazdaságát tanulmányozzák. A Mezőgazdasági Minisztérium akkori növényvédelmi főosztályának vezetője, Dr. Nagy Bálint külföldi tapasztalatai alapján meglátta a no-till lehetőségét Magyarországon. Elsősorban a tavaszi esők okozta talajerózió megfékezésére gondolt. Felkérte az ICI magyarországi képviseletét, hogy állítsanak be kísérleteket búza és kukorica termesztésére direktvetéssel a bajnai Alkotmány MGTSZ-ben. Az ehhez szükséges Bettinson tárcsás direktvetőgépet az ICI hozta be Magyarországra. A három év eredményei fényesen igazolták, hogy ez a technológia lehetővé teszi a talajerózió elkerülését, a terméseredmények pedig 10 tonna körüliek voltak. Hogy miért nem indult el a sikeres  termesztéstechnológia térhódítása, arról beszél majd az akkori kutatás felelőse.

előadó: Dr. Tarjányi József, nyugdíjas agrármérnök

12:30 - 14:30

ebédszünet

Szendvicsebéd, kenyérlángos, kürtöskalács, kávé, tea. Illetve itt nyílik lehetőség beszélgetni bárkivel, megnézni a kiállítókat az udvaron, kapcsolatot építeni.

14:30 - 15.45

kerekasztal beszélgetés

Szakmai segítség, támogatás, de honnan? – Irányelvek a regeneratív gazdálkodásban.

A kerekasztal beszélgetés alapját az európai tudományos akadémia nemzetközi bizottságának elemzése adja a regeneratív mezőgazdaságról. Az EASAC tanulmány apropóján beszélgetünk arról, milyen támogatásra számíthatnak a gazdák a különféle területekről (jogszabályi, tudományos, gazdasági, oktatás).

műsorvezető: Víg Vitália

meghívott beszélgetőtársai: Valkó Orsolya, Biró Borbála, a MATE Agrárkörnyezettani tanszék professzor emertitusza, az  Európai Unió által létrehozott „Talajegészség és Élelmiszer” szakmai testület hazai szakértője, Óvári Csilla – az Agrárközgazdasági Intézet osztályvezetője és vezető szakértője Diriczi Zsombor – Demeter Biosystems Kft. ügyvezető, TMG elnökségi tag, Kökény Attila – a talajmegújító mezőgazdaság legfőbb szószólója és a magyarországi meghonosítója, jelenleg a Nesté LENS programjának vezetője, Berente Antal – A TMG Egyesület alelnöke, az egyesület oktatási bizottságának vezetője

14.30 - 16.30

VIP páholy

Igazán elszántaknak. A rendezvénynek az a része, ahol bárki kérdéseket tehet fel. A részvétel külön jelentkezéshez kötött, legfeljebb 20 fő tud részt venni. A klubdélután a kerekasztal beszélgetéssel egyidőben kezdődik a kisteremben.

a porondon: Mykhaylo Draganchuk, azaz a No-Tiller, Berend Ferenc, Pierre-Yves Van Der Eecken

moderátor: Csizmás Krisztián

Az eseményen kép-, hang- és videófelvétel készül majd, melyet a későbbiekben vágott formában közreadunk. 

A rendező a műsorváltozás jogát fenntartja.

 

Nemcsak kezdőknek…

AZ ELSŐ NO-TILL KÖNYV MAGYARUL

Márciusban jelenik meg magyarul Mykhaylo Draganchuk könyve No-Till kezdőknek címmel. Azok vehetik hasznát, akik a no-till rendszerre szeretnének áttérni vagy egy ideje már próbálkoznak, de sok kérdésük merült fel. Képek nélküli, tömör szakmai anyag.

Habár Gabe Brown Porból élet című könyve már kapható idehaza, de az inkább egyfajta betekintés a regeneratív mezőgazdálkodásba, az író saját tapasztalatainak megosztásán keresztül mutatja be az elméleti hátteret.

Teljesen más hangvételű munkát tett le az asztalra Mykhaylo Draganchuk, az ukrán gazda: 150 oldalon nagyon tömören, szikáran fogalmaz, úgyhogy nyugodtan mondhatjuk, hogy ez első magyar nyelvű szakmai könyv a témában, ráadásul magyar vonatkozásokkal kiegészítve jelenik meg.

Márciusra várható, hogy kikerül a nyomdából, a Talajmegújító Gazdák Egyesületének jóvoltából,akik levezényelték a fordítást, bevállalták a szakmai lektorálást és finanszírozták az egész projektet.

Aki megvásárolná a könyvet, kattintson a gombra.

hu_HUMagyar