Доктор Золтан Гергач
33 éve dolgozok az agráriumban, ebből 20 évet állatok takarmányozásával, emésztés-élettanával foglalkoztam. Gyakran felmerült bennem a kérdés, ha ez a termény, ami megbetegítette az állatokat nem a takarmány üzembe, hanem a malomba kerül, akkor mi történik az emberi szervezetben?!
Többezer hektáros gazdaságokat irányítva, fel kellett ismernem, az alkalmazott talajművelési-, tápanyagutánpótlási-, és növényvédelmi technológiáink, gyorsuló ütemben degradálják termőtalajainkat. A káros folyamatokat az erősödő klimatikus anomáliák (hőségnapok, aszály, viharos szelek, özönvíz szerű esők stb.) tovább súlyosbítják. Ezért kezdtem el a mintill-t és regeneratív növénytermesztést, az adatokra-, és a laboreredményekre épülő döntéshozatalt, a precíziós technológiákat alkalmazni, egy nagyüzemben. A termesztett növények számát – a piaci lehetőségekhez igazodva – drasztikusan tudtuk emelni. 2024-ben 17 növénykultúrát takarítottunk be.
Megfigyeléseim és tapasztalataim egybe csengenek a szakirodalmi adatokkal, miszerint a humán egészségre is nagy hatást gyakorol a talajok elszegényedése. Ezt három témakörben adom közzé: 1. a termesztett növényeink beltartalmi értékeinek csökkenése, 2. az emberi mikrobiom szegényedése a talajok mikroorganizmusainak pusztulásával, 3. mikotoxikózisok, amelyek súlyos következményekkel járnak az emberi és állati szervezetre. Ez utóbbi különösen aktuális a 2024 évi kukoricatermés aflatoxin fertőzöttségét ismerve.
Új utakat keresünk az alkalmazott technológiákban, a piaci folyamatokban, kutatva a közgazdasági túlélés lehetőségeit, amit az egészséges élelmiszerek előállításával kell megvalósítani. Közben hibázunk, mint mindenki! De szívesen megosztom jó és rossz tapasztalataimat bárkivel, és ezt elvárnám mástól is. Így fogunk tanulni és előre menni!
Az élelmiszerek termelése egy bizalmi kérdés, amit nem lehet felülírni a profitelvárással, de mégis meg kell élni a gazdáknak, a cégeiknek. Ez teszi nehézzé és egyben széppé, ezt a kihívást, felértékelve a SZAKTUDÁST.