Kökény Attila

Kökény Attila 2010-ben kezdett el gazdálkodni a talajéletre és direktvetésre épülő, talajmegújító mezőgazdaság alapelveivel.

Számos nemzetközi tanfolyam elvégzése után folytatja 2015 óta ismeretterjesztő munkáját a regeneratív gazdálkodás megismertetésével. Több ezer ember vett részt előadásain, amelyekkel Erdélytől Vajdaságon át Felvidékig vetette el a magvait a környezettel együttműködő mezőgazdaságnak.

Széleskörű tapasztalatait a saját kisgazdaságán túl több száz hektáros bio és hagyományos gazdaságok termelés irányításával is gyarapította.
Az ÖMKI-vel együttműködve évekig vett részt az extenzív termesztésben alkalmazható, modern búzafajták termesztésében és szelekciójában, étkezési búzakeveréke kedvelt termék a kézműves pékek között.

2017-ben az Agrárinnovációs kategória döntőseként az Év Agrárembere közönségdíjasának választották. Meghívták az országos klímastratégia és az új KAP irányelveinek kidolgozásába is, így a TMMG talajvédelemben, mezőgazdasági szénmegkötésben és vízgazdálkodásban tapasztalható előnyeit remélhetően széles körben alkalmazni is fogják, ami létfontosságú lehet az elsivatagosodó közép-magyarországi régióban.

A gyakorlati tapasztalatai alapján tervezett és gyártott RAD vetőgép a néhány száz hektár alatti kisgazdaságok számára is megfizethető megoldást nyújt a direktvetésben.

Talajmegújító Mezőgazdaság magyarországi eszméjének létrehozója,
TMG egyesület megálmodója

hu_HUMagyar