Készen állsz arra, hogy a változó klimatikus viszonyokra új technológiai választ adj a saját és a teljes társadalom túlélése érdekében?

Segítünk!

Van élet szántás nélkül is, sőt, úgy van igazán!

2024. várva várt regeneratív mezőgazdasági rendezvénye közeleg.

Ne maradj le róla!

Days
Hours
Minutes
Seconds

… és kezdődik!

A termelési költségek az egekben, a felvásárlási árak alacsonyak, az időjárás hektikus… Ismerős? 

Ha nem látod a lehetőséget és a kiutat, akkor ez a rendezvény Neked szól!

Ha a mezőgazdasági szektorban akarsz maradni – legyél akár gazda, gépgyártó, kereskedő, vagy szaktanácsadó -, akkor változtatnod kell, mert a megszokott technológia és tudás a jövőben már kevés lesz, vagy egyenesen használhatatlan.

A mezőgazdasági szektorban máris érezhető az átalakulás, ezt ma már mindenkinek éreznie kell. A kérdés az, hogy meg akarod-e ismerni az okokat és akarsz-e változtatni azon, amin lehet, mert a megszokott metodika és a hagyományos vagy konvencionális agrotechnika a jövőben már nem lesz megtérülő. Ha nem érted a miérteket, akkor itt a helyed! Ha érted, akkor is, hogy tovább fejleszd tudásod és hatékonyságod!

Ízelítő a tartalomból

2 programdús nap a regeneratív gazdálkodás jegyében

Több, mint 30 elismert előadó, előadások párhuzamosan 2 színpadon

Sikeres gyakorlati szakemberek és neves elméleti kutatók

Változatos hazai és külföldi esettanulmányok

800 látogató a mezőgazdaság és az élelmiszeripar széles spektrumából

A legnevesebb géptechnikai gyártók és kereskedők 1000+ nm-en

Esőszimulátor bemutató, ami mindig mindenkit meggyőz

Talajvizsgálat élőben részletes magyarázatokkal

Külön teremben beszélgetési lehetőség az előadókkal

Párbeszéd a résztvevők, látogatók közt – talajtípusonként

Bemutatkozik a TMG Egyesület, az oktatási program

Gasztroélmény: minőségi regeneratív élelmiszerek kóstolója

Részletek

Mit jelent az, hogy TMG REAG VII. Talajélet Konferencia és Szakkiállítás?

Ez már a 7. év lesz, hogy a TMG, azaz a Talajmegújító Gazdák Egyesülete megrendezi konferenciáját a regeneratív mezőgazdaság témájában (a REAG az angol ’regeneratív agriculture’, azaz a talajmegújító mezőgazdaság betűszava), és mivel az érdeklődők száma évről évre exponenciálisan nőtt, így gondoltunk egy nagyot, és létrehoztuk az első közép-európai regeneratív konferenciát és szakkiállítást. Ebben a témában Közép-Európában még nem volt ilyen rendezvény.

A rendezvényen igazán színes és hasznos előadásokat kínálunk sikeres gyakorlati gazdáktól, innovatív egyetemi kutatóktól és a talajmegújítás terén sok éves tapasztalattal rendelkező hazai és külhoni szakértőktől. Továbbá a konferenciát kiegészítettük egy nagyszabású gépkiállítással, ahol a legnevesebb, a regeneratív rendszerhez tartozó géptechnikai gyártók széleskörű bemutatkozása tekinthető meg.

Mi a rendezvény célja?

A regeneratív mezőgazdaság bemutatásán keresztül utat szeretnénk mutatni a gazdáknak egy fenntartható és jövedelmező mezőgazdaság felé. Hiszen egyesületünk víziója nem más, mint hogy télen-nyáron zöld legyen a Kárpát-medence!

Szeretnénk megmutatni, hogy szántás nélkül is van élet, de még milyen! Talajművelés nélkül is létezik növénytermesztés, ennek elméleti és gyakorlati elemeit részletesen bemutatjuk. Hiszen sokaknak, igen nagy területeken már életbevágó a kérdés, hogy hogyan tudnak talpon maradni a kedvezőtlen körülmények között.

A regeneratív gazdálkodásra való átállással többek között

 • csökkenthető az erózió és defláció mértéke;
 • megtartható a 12%-nál nagyobb lejtésű területek támogatása; 
 • csökkenthető az eltöltött munkaóra, az élő munkaerő;
 • kiszámíthatóbb, kiegyenlítettebb lesz a termésszint;
 • műtrágyák és növényvédőszerek felhasználása is fokozatosan csökkenthető;
 • egyszerűsödhet a géppark (idővel);
 • a kopás, amortizáció drasztikusan csökkenthető;
 • az állattartás növénytermesztésbe integrálásával további előnyöket realizálhatunk;
 • megtörhető a növényi monokultúra takarónövényekkel, társas vetéssel;
 • a kockázati tőke is drasztikusan csökkenthető; stb.
… azaz a jövedelmezőség növekedni fog!
 
Ezzel együtt a talaj képes lesz megújulni, újra élő talajunk lesz. A folyamatosan növekvő diverzitású talajlakók hozzájárulnak az egészséges talajhoz, ami egészséges növényt fog eredményezni. Egészséges növényből pedig egészséges étel készül, így jutva el az egészséges emberig. 
 
Ilyen egyszerű! És egyben csodálatos: a termelő saját gazdasági érdeke megegyezik az össztársadalmi érdekkel hosszú távon!
 

Mik a rendezvény sajátosságai?

 1. A rendezvényen két színpadon párhuzamosan mennek az előadások mindkét rendezvénynapon. Több, mint 30 előadást hallgathatsz meg. Minden előadást ’kérdezz-felelek’ blokkal zárunk. Mindenkit biztatunk a kérdései feltevésére, hiszen alapelvünk, hogy itt nincs rossz kérdés! Az időnk viszont sajnos nem végtelen, ezért a ’kérdezz-felelek’ blokkot lezárva is folytatható a témában az eszmecsere. Erre külön termet biztosítunk, ahol a téma iránt mélyebben érdeklődők és az előadók folytathatják a diskurzust.
 2. A résztvevők számára teret biztosítunk arra, hogy egymással is tudjanak beszélgetni, tapasztalataikat megoszthassák egymással. Talajtípus szerint kijelölt bankett asztalok állnak ehhez rendelkezésre, ahol TMG-s gazdákkal is beszélgethetsz. De az ízletes ebéd alatt is lehetőség nyílik erre.
 3. Számtalan gépgyártó is kiállít óriási területen, de itt csakis olyan gépekkel, eszközökkel fogsz találkozni, melyek összhangban vannak a regeneratív alapelvekkel.
 4. Mindkét nap látványos bemutatókkal is készülünk. Például megtekinthető lesz a nagy népszerűségnek örvendő és látványos esőszimulátor, de talajvizsgálatot is végzünk majd élőben (talaj aggregátum-stabilitás vizsgálat). Ezek által szembesülhetsz azzal, hogy milyen talajművelési módok hogyan hatnak a talajok fizikai tulajdonságaira.
 5. A teljes rendezvényről felvétel készül, így nem kell izgulnod, hogy lemaradsz valamiről, mert az előadás anyagait a rendezvény után megosztjuk veled.
 6. Standjainkon kiállítóként azokkal a cégekkel és szakértőkkel is találkozhatsz, akik a talajmegújításhoz szükséges technikai és organikus részében tudnak segíteni Neked.
 7. A rendezvény során a TMG Egyesület gazdáit is elérheted, kérheted véleményüket, segítségüket, valamint megismerheted az oktatási programunkat.
 8. Nem hagyhatjuk ki a regeneratív gazdálkodás végtermékét sem, kóstold meg a regeneratív mezőgazdaság által előállított élelmiszereket!

Kiknek szól a rendezvény?

 • Az alábbi területeken tevékenykedőknek: szántóföldi növénytermesztők, állattartók, gyümölcsös, ültetvényes gazdák, kiskertesek, szaktanácsadók, élelmiszeripari érdeklődők, a tudományos élet képviselői, mezőgazdasági képzési területen tanuló diákok;
 • A változásra, változtatásra hajlandó, és a téma iránt érdeklődő gazdáknak;
 • Azoknak, akik már ezen az úton haladnak és tovább szeretnének fejlődni;
 • Azoknak a haladó gazdáknak, akik szívesen megismernék egymást, hogy tapasztalatokat tudjanak cserélni.

Kik azok, akik ne jöjjenek a rendezvényre?

Azok,

 • akik jövedelmezően termelnek a hagyományos agrotechnikával és úgy gondolják, hogy 5 év múlva és azon túl is rentábilisan tudnak így termelni;
 • akiknek nincs gondjuk az időjárási anomáliákkal;
 • akik meg vannak elégedve a felvásárlási- és input árakkal;
 • akik képtelenek változásra, és meg sem akarják próbálni, inkább a kifogásokat keresik (pl. mert „elődeink is szántottak”). 

Program

2024. január 10., szerda

Helyszín lorem ipsum dolor sit amet
Második sor adipiscing elit

9:00 - 10:00

Regisztráció

Nagyszínpad

Háziasszony: Ormos Gabriella

10:00

Szabó Attila

TMG Egyesület elnöke -megnyitóbeszéd

10:10

Kassai Lajos

Lovasíjász

Kisszínpad

Háziasszony: Márkus-Ritzel Ani

11:45

Szunyogh András

10:00 - 12:00

Panelbeszélgetés a TMG egyesület gazdáival

Varjú Ádám,

mint az egyik legfiatalabb dél-dunántúli tagunk, de az egyik legkísérletezősebb gazdatársunk is egyben.

Kaszás Gellért,

nemcsak vajdasági gazdáink egyike, de egyesületünk egyetlen direktvetőgép gyártója.

Berente Antal,

a panelbeszélgetés moderátora, a Talajmegújító Gazdák Egyesületének alelnöke, aki évek óta gazdálkodik homokon min-till és no-till technológiával 100 hektáron.

12:00 - 13:00

Ebéd

13:00 - 15:30

Területbejárás

- A talajviszonyok összehasonlítása: 5 év TMMG technológia & klasszikus technológia.
- A takarónövények terminálása 4 féleképpen.
- Kukorica vetés NO-TILL-ben és STRIP-TILL-ben.
- TMG árpa megtekintése
- TMG repce megtekintése
Eső esetén fotóval és videókkal tarkított előadásokkal készülünk.
A szervezők a programváltozás és az időpontok változtatásának jogát fenntartják.
Az eseményen kép-, hang- és videófelvétel készül majd.

<program>

Előadók

<előadók ABC sorrendben>

Dr. Juhász Anikó

Agrárminisztérium Agrárgazdaságért felelős Helyettes Államtitkára

A rendezvény háziasszonyai

Bemutatkozás

Tko smo mi?

A TMG Egyesület egy alulról szerveződő szervezet, a Talajmegújító Gazdák Egyesülete, amelyet lelkes gazdák egy csoportja alapított, akik készen állnak arra, hogy a változó klimatikus viszonyokra új technológiai választ adjanak a saját és a teljes társadalom túlélése érdekében.

<Ide TMG image video beágyazva>

Néhány évnyi együttműködés és tudásmegosztás után 2018-ban hivatalosan is egyesületté váltunk. Tagságunk sokszínű: az egy hektáros gazdálkodótól az 1000 hektárosig. Tagjaink elsősorban szántóföldi növénytermesztéssel foglalkoznak, néhányan más növényeket termesztenek (pl. szőlő, gyümölcs, zöldség, levendula), illetve néhány tagunk állattenyésztéssel is foglalkozik. Sokszínűek vagyunk abban az értelemben is, hogy vannak külföldről ideköltözők, és tagjaink egy része külhoni magyar a Kárpát-medencében. Vannak biogazdáink és konvencionális gazdáink is, de közös bennünk, hogy egyikünk sem szántja már a földjeit. Az átállási folyamat különböző fázisaiban vagyunk. Célunk, hogy minél több gazdának segítsünk abban, hogy teljesen felhagyjon a talajműveléssel, és valóban regenerálódjon a talaj. 

Miért született a konferencia és szakkiállítás ötlete?

Az egyesület történetének első éveiben az egyesületi tagsági bázis erősítésére, a tudás, a tapasztalatok és a sikertörténetek gyűjtésére fordítottuk erőfeszítéseinket. Közel egy évtizedes közös munkával a hátunk mögött biztosak vagyunk abban, hogy a regeneratív mezőgazdaság életképes alternatívát jelent a jelenleg uralkodó romboló mezőgazdasági rendszerrel szemben.

A gazdálkodói környezet és a természetes környezetünk kedvezőtlen változásával párhuzamosan egyre inkább növekszik az útkereső gazdák száma. Elsősorban saját tapasztalatainkra alapozva, szintetizált tudásunkat velük megosztva szeretnénk nekik alternatívát mutatni. Tagjaink regeneratív gazdálkodást folytató, kellően felkészült gazdák, akik egyben eredményesek is, így hitelesek a témában.

Korábbi rendezvényeink

A TMG Egyesület célja a talajmegújító mezőgazdaság rendszerének magyarországi adaptálása és minél sikeresebb és hatékonyabb alkalmazásának lehetővé tétele. Ennek érdekében az egyesület kísérleteket és kutatásokat indít el saját finanszírozásban, az eredményeket szakmai cikkek és ismeretterjesztő anyagok készítésére használja fel. Ezen túlmenően egyesületünk a külföldi szakirodalom magyar nyelvre való átültetésével és szakmai videók fordításával is foglalkozik a tagságunk minél szélesebb körű tanulási lehetőségének biztosítása érdekében. A hatékony tapasztalatcsere érdekében szakmai napokat, gazdafórumokat, találkozókat és konferenciákat szervezünk. Hiszen ez a küldetésünk!

Gyakorlati szemléletű gazdafórumainkat tagtársaink gazdaságaiba szervezzük, és jellemzően az adott régió gazdálkodóit vonzza. Konferenciát évente szervezünk, melyre évről-évről egyre több érdeklődő kíváncsi. Mivel az előző évi konferencián megfogalmazódott az igény, hogy a technológiába illeszthető gépeket is mutassunk be, így idén expo is kapcsolódik a rendezvényhez.

A konferenciák látogatói vegyes összetételűek. A tavalyi résztvevők alapján elmondhatjuk, hogy sokan vannak szántóföldi földműveléssel foglalkozók (54%), vegyes gazdaságot vezetők (23%) és kiskertesek (12%) is. Döntő részük konvencionális módon gazdálkodik, kis részük bio. Egyre többen vallják magukról, hogy forgatás nélkül termelnek, de még relatíve sokan nyilatkoztak úgy, hogy a hagyományos, forgatásos módon (20%). Tehát van még feladatunk!

Részvételi díj

A TMG REAG Konferencia és Szakkiállítás egyedülálló lehetőséget nyújt számodra, hogy a gazdálkodásod jövedelmező pályára állítsd a regeneratív úton. A részvételi díj befizetésével azonban nem csak a saját túlélésed biztosításának reményébe fektetsz be, hanem jó ügyet is szolgálsz: hozzájárulsz a TMG Egyesület működéséhez, hogy az egyesület minél több fórumon képes legyen megjelenni és tapasztalataival a talajmegújítást, a regeneratív mezőgazdaságot népszerűsítse; valamint az oktatási programot minél szélesebb körben az érdeklődőkhöz eljuttassa. 

2023. november 30-ig a napijegy ára egy napra 20 000 Ft, 2 napra összesen 35 000 Ft. 2023. november 30. után a napijegy ára egy napra 25 000 Ft, 2 napra összesen 40 000 Ft.

Megjegyzések: Az ár tartalmazza az ebédet, italfogyasztás nélkül, utóbbi a helyszínen egyénileg fizetendő. Az ebédnél négyfajta menüből lehet választani, amit a jelentkezési lapon kérünk előre jelezni! A TMG Egyesület által kiállított valamennyi számla Általános Forgalmi Adót (ÁFA) nem tartalmaz.

Megjegyzések:

 • A TMG Egyesület által kiállított valamennyi számla Általános Forgalmi Adót (ÁFA) nem tartalmaz.
 • Az ebéd nem tartalmazza az italfogyasztást, az a helyszínen, egyénileg fizetendő.
 • Az ebédnél négyfajta menüből lehet választani, amit a jelentkezési lapon kérünk előre jelezni!

Early bird árak – 2023. november 30-ig

Értékeljük a gyorsaságot! – és számodra is hasznos, hiszen az elsők közt garantáltan biztosítod helyed a rendezvényen!
Ft 20,000
 • Napijegy 1 napra, ebéddel együtt

Early bird árak – 2023. november 30-ig

Értékeljük a gyorsaságot! – és számodra is hasznos, hiszen az elsők közt garantáltan biztosítod helyed a rendezvényen!
Ft 35,000
 • Két napra összesen, ebéddel együtt

Részvételi díj – 2023. november 30. után

Ft 25,000
 • Napijegy 1 napra, ebéddel együtt

Részvételi díj – 2023. november 30. után

Ft 40,000
 • Két napra összesen, ebéddel együtt

Kettőt egy csapásra!

Gyere el a rendezvényre és legyen Tiéd az első, magyarul megjelent no-till könyv! Mykhaylo Draganchuk No-Till kezdőknek című könyve egy képek nélküli tömör szakmai anyag. Azok vehetik hasznát, akik a no-till rendszerre szeretnének áttérni vagy egy ideje már próbálkoznak, de sok kérdésük merült fel. Draganchuk, az ukrán gazda 150 oldalon át osztja meg tapasztalatait a no-till rendszerre való áttérésről. Számos olyan, különböző országokból származó gazdálkodó tudását tárja elénk, akik szintén sikeresen átjutottak e technológia elsajátításának folyamatán.

<Kép a könyvről, esetleg mellé beágyazott video Misi bácsiról>

Amennyiben jelentkezel a rendezvényre és egyben a könyvet is megrendeled, kedvezményesen, 10 000 Ft-os áron tudod megvenni! (A könyvet a TMG Egyesület standjánál tudod majd átvenni, így még a postaköltséget is meg tudod spórolni!)  

Mit tartalmaz a részvételi díj?

 • Részvételt a konferencián, az előadásokon és a programokon (1 vagy 2 nap, választásodnak megfelelően)
 • A szakkiállítás rész látogatása
 • Kettőt egy csapásra csomag választása esetén egy példányt a No-Till kezdőknek című könyvből
 • A konferenciáról felvétel készül, amit a rendezvény után megosztunk veled
 • Ízletes ebéd, választásodnak megfelelően (lásd a táblázatok alatti megjegyzést!)
 • Ingyenes parkolási lehetőség

Hogy tudok fizetni, jelentkezni?

A „Jelentkezem!” gomb megnyomásával egy jelentkezési űrlapra irányít át a rendszer, ahol az űrlapot kitöltve jelzed felénk jelentkezési szándékod. Jelentkezésed akkor válik véglegessé, ha az űrlapon feltüntetett számlaszámra megérkezik befizetésed. Ekkor befizetésedről e-mailben küldjük meg a számlát. 

Fontos! Jelentkezést lemondani nem lehet, a befizetett összeget visszafizetni nem áll módunkban!

Extra lehetőség

Mivel a rendezvénynek a Jakabszállási Repülőtér ad otthont, így lehetőség van kisgépes (Cessna 172/Cessna 182) sétarepülésre is, hogy kisebb baráti társaságok még jobban összekovácsolódjanak! Továbbá üzleti partnereidet akár külföldről is tudja fogadni a repülőtér, a leszállópálya hossza 800m! 

Egy felszállással a gép 3 utast tud elvinni, egy kisebb kör időtartama 15 perc. Elérhető úti célok: Kismagyarország, Bugacpusztaháza, stb. Ára: 36.000 Ft+Áfa/kör/15 perc, mely a helyszínen fizetendő. Erre vonatkozó igényeket kérjük, a jelentkezési lapon jelöld és továbbítjuk a Jakabszállási Repülőtér felé. Fontos! 2023. december 15. után már nem tudunk ilyen irányú igényeket befogadni.

A konferencia pontos helyszíne, ideje​

Helyszín

Jakabszállás, Repülőtér

Időpont

2024. január 10 – 11.

Helyszíni regisztráció

Mindkét nap 9:00 – 9:45

Megnyitó

2024. január 10. 10:00

Látogatási idő

Naponta 10:00 – 17:00

Ebéd

Idősávosan, 3 turnusban, melyet a belépéskor kiosztásra kerülő karszalag színe jelez.  

A rendezvényen az előadásokról és a meghirdetett programokról felvételt készíteni tilos!

GYIK

A TMG a Talajmegújító Gazdák nevének rövidítése, a rendezvényt szervező egyesület nevéből. A REAG az angol ’regeneratív agriculture’, azaz a talajmegújító mezőgazdaság betűszava.

Ha te is érzékeled, hogy kedvezőtlenül változik a gazdálkodói és természetes környezetünk is, és ez kedvezőtlenül hat eddigi gazdálkodásodra, akkor mi tudunk számodra egy működőképes kiutat mutatni. A konferencián pontosan ezt járjuk körül. Ha nyitott vagy a változásra és változtatásra, mindenképpen itt a helyed!

A ’Jelentkezem!’ gomb megnyomásával egy jelentkezési űrlapra irányít át a rendszer, ahol az űrlapot kitöltve jelzed felénk jelentkezési szándékod. Jelentkezésed akkor válik véglegessé, ha az űrlapon feltüntetett számlaszámra megérkezik befizetésed. Ekkor befizetésedről e-mailben küldjük meg a számlát. Fontos! Jelentkezést lemondani nem lehet, a befizetett összeget visszafizetni nem áll módunkban!

Kiállítói listánk teljes, azonban kérlek jelentkezz kolléganőnknél e-mailben az info@tmg.hu címen, ha szeretnél várólistára kerülni. Köszönjük!

A rendezvény szakmai jellege miatt úgy gondoljuk, a gyermekeket nem kötné le kellőképp a felnőtt szakmabeliek számára gazdag program. Mindazonáltal tisztában vagyunk azzal, hogy előfordulhat, hogy lesz olyan látogatónk, akit elkísér gyermeke. Gyermekedért neked kell teljes felelősséget vállalni, a kiállítás területe veszélyes üzem. Gyermek kedvezményt nem áll módunkban adni, számukra is teljes áru részvételi díj fizetendő.

Jakabszállás Kecskeméttől autóúton kb. 18 km-re fekszik, azt ajánljuk, itt keress szállást!

Az előadások és programok zárt, fűtött térben lesznek, a gépkiállítói tér részben sátorban (fűtött), részben szabadtéren. A helyszín aszfaltos úton közelíthető meg. Így remélhetőleg a kedvezőtlen időjárási viszonyok nem befolyásolják a rendezvényt.

Több oka is lehet. Előfordulhat, hogy nem jól írtad be a saját e-mail címedet a regisztráció során. Illetve mivel nem automata küldi a visszajelzést, hanem egy ember, ezért beletelhet egy kis időbe, míg érkezik a megerősítő üzenet. Ha este, éjszaka vagy hajnalban regisztrálsz, akkor például reggel várható, hogy kapsz majd választ. De ha bárhol elakadsz a folyamatban vagy kétségeid vannak bármivel kapcsolatban, hívd a megadott számot napközben.

A rendezvényre kutyát és egyéb állatot behozni tilos!

Ha az oldalon nem találtad meg kérdésedre a szükséges választ, akkor írj e-mailt az info@tmg.hu címre, kolléganőnk szívesen válaszol!

Jelentkezés

Támogatóink

Gyémánt támogatók

<támogatók>

Arany támogatók

<támogatók>

Ezüst támogatók

<támogatók>

Banki kiemelt támogatóink

<támogatók>

Kiemelt médiapartnerünk

<támogatók>

Dekorációs partnerünk

<támogatók>

hrHrvatski

Dr. Juhász Anikó

Agrárminisztérium Agrárgazdaságért felelős Helyettes Államtitkára

Juhász Anikó 2018-tól az Agrárminisztérium helyettes államtitkára. 2015–2017 között az AKI (Agrárgazdasági Kutatóintézet, Budapest) főigazgatója volt. Egyetemi végzettségét a Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetemen (1997) szerezte, PhD fokozatát pedig a Szent István Egyetem Gazdálkodás és Szervezéstudományi doktori iskolájában (2010). Tizenhét éves tapasztalattal rendelkezik az élelmiszer-ellátási láncok és a kapcsolódó szakpolitikai kutatások területén, különös tekintettel a Közös Agrárpolitikára. Az unió kutatási keretprogramok agrárium számára releváns pályázati felhívásai esetében projekt- és programértékelő 2012 óta. Az Európai Unió Mezőgazdasági Kutatási Állandó Bizottságának (SCAR) agrártudás és innovációs rendszerekkel foglalkozó stratégiai munkacsoportjának (AKIS SWG) társelnöke 2017–2022 között.